16 Mayıs 2011 Pazartesi

ORDU

Sarmaşık Kaplıcası
Ordu ilinde bulunan şifalı sular içerisinde en önemlisi Fatsa ilçesindeki Sarmaşık Kaplıcalarıdır. Fatsa’nın doğusundaki Bolaman Çayından sonra 10 km’lik stabilize bir yolla ulaşılan Sarmaşık Kaplıcalarında  otel, restoran ve hamam bulunmaktadır. bulunmaktadır. Suyu berrak, renksiz, kokusuz ve hafif milki lezzetinde olduğu anlaşılan 47 santigrat derece sıcaklıktaki suyun 1 litresinin bileşiminde 0,731 gr Hamızı kibrit, 0,1755 gr klorür dö sodyum, 0,253 gr kalsiyum humuzu, 0,005 gr silis, 1,433 gr yeluse özünün bulunduğu saptanmıştır. Dakikada 2 litre akar. Bileşimindeki çelik ve kükürtten ötürü suyun özellikle romatizmal hastalıklar için sağlık kaynağı olduğu anlaşılmıştır. Bölgenin tek kaplıcası olması nedeniyle Sarmaşık Kaplıcalarına binlerce kişi gelmektedir. Düzenli olarak minibüs seferleri yapılmaktadır.



Gaga Gölü
Fatsa ilçesinin 10 km. güneydoğusunda Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde ve Örencik Köyü sınırları içinde bulunan bu göl 1500 m2’lik bir yer kaplar. Etrafı ağaçlarla kaplı olan bu gölün ortasında küçük bir adacık vardır. Burada bir binanın varlığı ileri sürülmektedir. Ancak bu husus söylentiden ileri gitmemiştir. Bir dinlenme yeri olan bu gölde balık yetiştirilmektedir. Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nca Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir.

Taşbaşı Kilisesi


İl merkezinde Taşbaşı Mahallesi, kentsel sit alanı içersindedir. Kilise doğu-batı istikametinde uzanmakta olup, plan olarak dikdörtgen bir tarzdadır. Doğudaki büyük bir apsis ve yanlarda iki küçük apsis bulunmaktadır. Kilisenin ana mekanı iki sıralı üç sütunla üç nefe ayrılmış olup, nef diğer neflere nazaran daha geniş tutulmuştur. Kilisenin semardam çatısı, sütunlarla desteklenen kemerlerle taşınmaktadır. Batıdaki nefteks kuzey ve güneye açıktır. Bugünkü kalıntılardan kilisen kuzeyinde ikametgah binaları, okul vb. sosyal mekanlar yer aldığı anlaşılmaktadır. Kilise, tümü düzgün kesme taştan 19. yy. Ortalarında yapılmıştır. Bir ara cezaevi olarak kullanılmıştır. Kültür Bakanlığınca restore edilmiştir.

Bolaman Kalesi
Fatsa ilçesi Bolaman kasabasında meşhur bir kaledir. Mevcut kale muhtemelen Pontus Rumlarında kalmıştır. Kale bedenleri üzerinde tahminen 200 yıl önce Hazinedar Ailesi tarafından inşa edilen ahşap yapı sivil mimarimizin örneklerinden biridir. Karadeniz Bölgesinin en özgün sivil mimarlık örneklerinden biridir. 1980 yılında Haznedaroğlu Ailesi, konağı  restore edilmesi ve halka açılması şartı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi ne bağışladı. Fakat Üniversite uzun yıllar restorasyonunu gerçekleştiremeyince Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devretti. 2007 senesinde restorasyonu tamamlandı.

 



Jasonum - Yason Burnu ve Kilisesi



Perşembe ilçesi 22 km batısında Yason Burnu'nda, zamanında büyük bir kasabanın kurulduğu, bugünkü kalıntılarından anlaşılmaktadır. Yason Fenerinin bulunduğu burunda çok eskiden kalma bir kilise yıkıntısı vardır. Yason kasabanın en büyük dini ayin yerlerinden olan bu kilisenin, akın, yağma ve yakıp yıkmalar sonunda yok olduğu, yıkıntıları üzerinde Rumlar tararından yeniden bir kilisenin yapıldığı anlaşılmaktadır. Kapısındaki (1866) tarihinin yapılış değil, onarım tarihi olsa gerekir. Deniz kenarında balık üretme havuzlarının izlerine rastlanmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder